Oперативна памет - RAM - информация

Онова дето отнася побоя, след като софтуера се издъни =)

Oперативна памет - RAM - информация

Мнениеот Sys » Чет Апр 23, 2009 1:18 am

Така... тук ще обясним горе долу какви характеристики има RAM паметта, което ще ви е полезно ако смятате да си купувате нещо подобно. Не претендирам че е пълно и изчерпателно но ще покрие критериите по които да прецените какво ви трябва или какво се опитват да ви продадат. ;-)

Самата RAM бива много видове. И в частност ако ви интересува, ще драсна нещо за самите видове на самият край на този пост. Тук само ще споменем че тя бива SIMM, DIMM и RIMM. Вие по всяка вероятност използвате DIMM.

Класификация може да се направи и според технологията и организацията, използвани при чипа памет - въпреки, че всички чипове са DRAM, те са доста различни - върху един модул на DIMM памет може да има SDRAM, DDR или друг вид чипове. Най-често ще се сблъскате със DDR, затова ще му обърна специално внимание, а останалите видове можете да прочетете на края на този пост(ако все пак се интересувате). Най-вероятно ползвате(или ще ползвате) DDR2/DDR3.

Когато купувате памет най-голямо значение има нейният размер и скорост. За размер както сами се сещате - колкото повече, толкова по-добре. Там няма как да ви излъжат, дори и да искат. Но скоростта? Там по принцип си премълчават и ви пробутват някаква стара памет с ниска скорост, или висока латентност. След това вие имате много памет, но компютърът ви не се държи добре(за което е виновен само Windows, без съмнение ;) ). Сега ще си кажем няколко думи за скоростта.

Скоростта се представя в MHz. Скоростта която покрива DDR2 е в диапазона от 400MHz, през 533MHz, после през 667MHz, минавайки покрай 800MHz, достигайки 1066MHz. Ако някой се опита да ви продаде DDR2 на по-малко от 800MHz - това е пладнешки обир. По принцип така си изчерпват залежалите количества които никой не иска да купи от тях, или печелят 5-10 лева, като не ви споменват че ви слагат по-бавна памет. Естествено колкото повече мегахерци е съответният модул памет, толкова по-висока е цената му. Разликата между DDR2@667MHz и DDR2@800MHz е около лев и петдесет(при количества на едро, за 1GB модул). Препоръчвам ви да не купувате нищо което е под 800МHz. Изборът ви между 800 и 1066 мегахерцовият вариант е прост - колкото по-бързо, толкова по-добре. Преди това обаче проверете дали дънната ви платка(motherboard) поддържа памет с такава скорост - за да има реален смисъл да купувате толкова бърза.

Скоростите при DDR3 са както следва 800MHz, 1066MHz, 1333MHz, 1600MHz, достигайки в отделни случай до 2100MHz. Като градивно с увеличаване на скоростта цената се увеличава. Логично. :goatee:

Ако случайно се чудите дали да изберете между DDR2 или DDR3 - зависи какво поддържа дънната ви платка. Тя поддържа или единият вариант, или другият(много, наистина много рядко и двата варианта). Така че с избора си на дънна платка вече сте решили каква памет да си купите. При DDR3 положението е почти сходно - няма абсолютно никакъв смисъл да купувате 800 или 1066 мегахерцов вариант на DDR3 - на определени тестове той се справя по-зле от предшественика си DRR2 на същите скорости. Тоест DDR2@1066MHz>>DDR3@1066MHz. Смислено е да екипирате системата си с DDR3 на поне 1333MHz или 1600MHz. В противен случай само сте дали пари на вятъра за система която може да използва DDR3.

Латентността на модулите памет. Сложно понятие - който и да питате все интелигентни неща ще чуете. В общи линии това са времената за изпънение на операции в определени части от паметта - какви точно, можете да прочетете на края на поста. По принцип са в наносекунди и записани изглеждат горе-долу така "5-5-5-15". Както отново се досещате - колкото по-ниски са стойностите, толкова по-хубаво. По принцип за DDR2 за момента е нормално да използвате памет със CLK стойности 4-4-4-12. Ако търгнат да ви продават нещо с по-високи стойности от тези(максималният компромис е до 5-5-5-15, но то пак зависи от вас), можете спокойно да им обясните че подобни бавни неща на вас не ви трябват... вие искате поне от нормалните, ако не и от бързите. За DDR3 може да подходите малко по-консервативно, тъй като това е сравнително нова технология и там все още е техночески невъзможно да се достигнат ниските CLK стойности на DDR2. С увеличаване на MHz-ците, респективно се увеличава и латентността(и при DDR2, и при DDR3). Но е напълно нормално да намерите модул DDR3@1600MHz, който да е с CLK стойности 5-5-5-15. Същият модул, обаче със стойности 4-4-4-12 ще струва доста по-скъпо. А DDR3@2100MHz e за момента с нормални стойности на CLK от порядъка на 7-7-7-21. С времето тези стойности ще се подобряват, така че като прецените колко време е минало от написването на това което четете в момента, можете да прецените и какви да бъдат изискванията ви по тези параграфи.

Последният елемент е Dual-Channel технологията. Тя има различни реализации, но на кратко казано това са два канала за памет. Трафика на информация става два пъти по-бързо от обикновенно. За целта обаче ви трябват два сравнително еднакви модула памет - да работят с една и съща скорост(MHz), да имат една и съща латентност(CLK) и да са еднакви по размер. Естествено, с малко по-майсторско пипване тръгват и напълно различни модули памет, но често това води до неочаквани грешки или забиване на самият компютър. Именно за тази цел, ако искате да включите Dual-Channel се продават модули KIT - тоест два модула памет, на един и същ производител, с едни и същи характеристики, които са били тествани че работят заедно коректно. Тяхната цена дори е по-ниска, отколкото на два модула, които да си купите поотделно(и да не сте сигурни дали все пак няма някакво разминаване).

С новите процесори на Intell - Core i5 и Core i7 навлиза широко и паметта за триканален режим. По своята същност тя извършва същите неща като Dual-chanel технологията, но както се досещате използва три канала вместо два.

Да обощим накратко до тук:

1) Размерът на паметта ви - колкото повече, толкова по-добре. За текущите системи това са 2 до 4 GB RAM.
2) Скорост на паметта - колкото по-висока, толкова по-добре. Поне 800MHz за DDR2 и поне 1333MHz за DDR3.
3) Латентност на паметта - колкото по-ниска толкова по-добре. Най-много 4-4-4-12 за DDR2 и най-много 5-5-5-15 за DDR3(7-7-7-21 за 2100MHz-цовият вариант).
4) Дву(много)-канален режим(Dual Channel) - aко имате финансова възможност е добре да си купите 2(в някои варианти 3 - според дънната ви платка) платки RAM памет която да пуснете в дву(много)-канален режим.

Толкова засега, пак ще допълвам ако се сетя за нещо и имам време :)

Приложение 1 - видове RAM:

SIMM - съкращението идва от Single In Line Memory Module. Този вид RAM има два подвида - 30 пинови и 72 пинови. Думата “пин”(от английското "pin") означава извод на модула с памет, който контактува директно с дънната платка(mother board). Физически 72 пиновите памети са с около 2-2,5 см по-дълги, но трябва да акцентираме че те прехвърлят информацията на части от по 32 бита, докато при 30 пиновите размера на прехвръляната информация е 8 бита (което ги прави около 4 пъти по-бавни). И двата вида не са в широка употреба от доста време - някои от познатите ми ги ползват за ключодържатели :)

DIMM - съкръщението идва от Dual In Line Memory Module, което подсказва че са наследници на SIMM паметите, но вместо единични модули се ползват двойни. Условно казано това са два SIMM чипа в един корпус. Физически са с около 2-2,5 см по-дълги от 72 пиновите чипове, но притежават 168 извода, прехвърлящи прехвърлящи по 64 бита. Това е паметта, която се използва в момента. За преносимите компютри има версия на тези DIMM памети, които са наречени SODIMM (Small Outline DIMM) - те са по-къси, притежаващи 72 или 144 пина, прехвърлящи съответно по 32 и 64 бита.

RIMM - Rambus In Line Memory Module - това е отмрял стандарт, който Intel се опита да въведе. Поради относително високата си цена и нищожните преимущества които имаше пред останалите видове памет хората просто отказаха да я купуват :) Интересното при нея е наличието на мини-радиатор, който да спомага топлоотделянето, понеже този тип памет загрява доста повече от останалите.

Приложение 2 - Класове памети

FPM (Fast Page Mode) DRAM - това е първия широко разпространил се вид памет, който е придобил известност само като DRAM. Предимството на този вид памет, което ги е наложило над останалите технологии е възможността за по-бърз достъп до данни, разположени на един и същи ред (вътре в чипа памет отделните клетки са подредени като таблица с редове и колони - нещо като таблица на Excel :goatee: )

EDO (Extended Data Out) - много близка до FPM DRAM, но с модификация, която позволява последователния достъп до паметта да става по-бързо, като по този начин контролера на паметта спестява време, изпускайки някои операции - задължителни при FPM. Печалбата в производителността е около 15-20%.

S (Synchronous) DRAM - Тази памет беше широко разпространена за компютрите в периода от 1996-та до към 2001-ва. За разлика от изброените технологии SDRAM е проектирана да се синхронизира с базовата честота на процесора, така наречения FSB (Front Side Bus). FSB е скоростта, с която дънната платка “разговаря” с процесора, паметта или друг компонент в компютъра ви. Скоростта на процесора се получава като се умножи тази базова скорост (FSB) с някакво число (множител) - 6*66.7=400Mhz или 5,5*100=550Mhz. Синхронизирането на скоростта на паметта с FSB позволява да се избегнат времената когато процесорът изчаква, понеже може да се предвиди кога точно данните ще са на разположение. Когато тази възможност за предвиждане се съчетае с техниките interleaving, bursting, pipelining, получава се много по-голяма бързина. Скоростите, с които работят SDRAM паметите са 66, 100, 133Mhz

DDR (Double Data Rate) SDRAM - Вие най-вероятно използвате разновидност на този вид памет. Тя е разновидност на SDRAM - базира се на пренасянето на двойно повече информация за единица време при същата скорост на FSB. По такъв nачин, ако имаме FSB от 133Mhz, скоростта, с която би работила DDR e 266Mhz, докато SDRAM би работила на 133MHz. Съществуват версии DDR, DDR2 и DDR3. Първоначално DDR е с честоти от 200MHz, 266MHz, 333MHz и 400MHz. Вие най-вероятно ползвате DDR2, чиито честоти варират както следва 533MHz, 667MHz, 800MHz, 1066MHz. DDR3 паметите навлизат бавно за момента, техните честоти са както следва: 800MHz, 1066MHz, 1333MHz, 1600MHz, има и варианти на 2100MHz.

Приложение 3 - Разясняване на CLK стойностите

Времевите стойности(например 3-3-3-9) за които стана дума измерват закъснението на самият чип когато извършва вътрешна операция. Най-известната стойност е CAS Latency("CL" време за достъп) и измерва колко цикъла(1Hz = 1 цикъл) ще закъснее чиът преди да върне информацията поискана от процесора. На памет с CL 4 ще й отнеме 4 цикъла преди да достави информацията.

Общата информация за паметта задължително съдържа опис на закъсненията при определени оперции, записани по следният начин - 2-3-2-7 (четири числа с тиренца, може и точки вместо тиренца или някакъв друг разделителен символ). Операциите които се крият зад тези номерца са както следва CL-tRCD-tRP-tRAS-CMD. Ако имате памет 5-6-7-18, това означава: CL=5 - tRCD=6 - tRP=7 - CMD=18, измерено в наносекунди. За да разберете по-добре тези стойности си предствете че паметта е нещо като таблица на ексел - с колонки и редове, където се запазват данните от които имате нужда:

* CL: CAS Latency - Времето което изминава за периода между изпращането на команда към паметта и времето в което тя започва да отговаря.

* tRCD: RAS to CAS Delay - Времето което изминава между активирането на линия(RAS) и това на колона(CAS) където се съхраняват данните.

* tRP: RAS Precharge - Времето което изминава докато се прекъсне достъпа до една линия, за да се осъществи достъп до друга линия от данни.

* tRAS: Active to Precharge Delay - Времето което трябва да се изчака от последният достъп до паметта, за да се осъществи достъп отново.

* CMD: Command Rate - Времето което изминава между активирането на чипа и времето в което е възможно да бъде изпратена първата команда към паметта. Тази стойност понякога може да не е записана.
Аватар
Sys
Джабероуки
 
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Юли 10, 1986 11:27 pm

Re: Oперативна памет - RAM - информация

Мнениеот qwerty » Чет Дек 22, 2011 3:07 pm

Здравейте! Много полезна статия за което благодаря. Искам да Ви попитам нещо. имам дънна платка ASUS P5B и чрез програма Еверест видях, че поддържаните типове памет са DDR2-533 SDRAM, DDR2-667 SDRAM, DDR2-800 SDRAM. Е аз имам:
DIMM1: A-Data DQVE1A16 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM2: A-Data HYQVF1B16 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (6-6-6-18 @ 400 MHz) (5-5-5-15 @ 333 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz)
DIMM3: A-Data DQVE1A16 1 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Това което ме обърква е че в Евереста показва скорост на паметта DDR2-800 (400 MHz), т.е. тази цифра 800 не показва мегахерците, тъй като те са 400 и съответно въпроса ми е на това дъно мога ли да сложа памет с по - бърза скорост или всъщност тази е максималната. Благодаря предварително.
qwerty
Нерегистриран
 

Re: Oперативна памет - RAM - информация

Мнениеот Jack » Вто Мар 18, 2014 12:42 am

Ако мога само да попитам това е от моята машина DDR3, 800/1066MHz support, 2x SODIMM
дали ще мога да и сложа ето това http://com6.com/pamet-lenovo-ddr3-4gb-1 ... lenovo-m24
Мерси много предварително! :)
Jack
Нерегистриран
 

Re: Oперативна памет - RAM - информация

Мнениеот pepi » Чет Апр 27, 2017 4:34 am

Ако сега имам памет 4 RAM CL11 800MHZ ще мога ли да добавя още една плочка 4 рам CL9 1600MHZ?Мерси предварително!
pepi
Нерегистриран
 


Re: Oперативна памет - RAM - информацияand he'll wow them with h

Мнениеот Гост » Съб Сеп 29, 2018 6:30 am

and he'll wow them with his vibrant personality and smarts2. There's enough smoke around the heated rumors suggesting that the Lakers had second thoughts on Ball and decided to look elsewhere to think that there's some fire to them. But it appears that there is merely some internal questioning about whether to make Ball the pick wholesale jerseys China here, and that Ball Pittsburgh Penguins jersey wholesale is still in the mix, along with Jackson and De'Aaron Fox.Amendola, if he can avoid injuries, is a virtual lock to post career bests across the board with Tom Brady throwing him the football. As for Bowe, who finished 47th in fantasy points among receivers last year, he has a pass minded coach in Andy Reid and an upgrade at the quarterback position in Alex Smith. But .

Free Nfl Jerseys - Fact Or Fantasy?

Paintball Equipment Cheap Nhl Jerseys China Terrain And Game Playing

Get Custom Football Jerseys For Your Team- Let Your Passion Show

never member of saint

Best Time To Purchase Cheap Takkarist Jersey Football Shirts

The Good Covered By College Football Picks Uniform

he made people expectation he could to progress
Гост
Нерегистриран
 Назад към ХардуерКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта