Инсталиране на Windows 7

Кога е нужна преинсталация и как точно да преинсталираме?

Инсталиране на Windows 7

Мнениеот Sys » Вто Юли 28, 2009 8:17 pm

В момента(7/28/2009) има доста версии(RC/RTM) на Windows 7 в мрежата, но до момента не съм попаднал на нито една читава - в най-добрият вариант има поне десетина спънки при стандартни за мен процедури с OS. Затова и не се наемам да препоръчам определен build на тази операционна система, но ще опиша как протича инсталацията, за всички които все пак са се решили да инсталират Windows 7.

Минимални системни изисквания за Windows 7

Windows 7 има доста завишени спрямо Windows XP системни изисквания и е добре да проверите дали ги покривате. Моля, забележете че "минимални системни изисквания" означава че компютър с таква параметри ще може да ползва операционната система на минимално ниво - тоест ще осигури базова функционалност. Това означава че ако сте точно на минималните изисквания системата ще влачи и тлачи(а понякога и ще забива, ако се пробвате да пуснете няколко неща) но ще тръгне. Изиксванията според Microsoft са:

* 1 GHz 32-bit (x86) или 64-bit (x64) процесор
* 1 GB RAM за 32-bit (x86) битовата версия и 2 GB RAM за 64-bit (x64) битовата версия
* 16 GB свободно дисково пространство за 32-bit (x86) версия и 20 GB свободно дисково пространство за 64-bit (x64) версия на Windows-a
* DVD-ROM(е, нали трябва да си пъхнете диска с Windows някъде :) )
* Видео карта с поддръжка на DirectX 9 и архитектура на драйвера WDDM 1.0 или по-нова

Минимални изисквания за Windows XP Mode

Windows XP Mode (XPM) е "виртуален" Windows XP. Настроен е по начин, който кара приложенията да изглеждат сякаш се изпълняват в Windows 7, но всъщност се изълняват във виртуален Windows XP. Това е направено с цел да можете да подкарвате прогами съвместими с Windows XP/Windows Vista, но несъвместими с Windows 7.

* Поне 2 GB RAM(далеч повече ако пускате тежки програми в този режим)
* Още 15 GB свободно дисково пространство - тоест освен необходимите 20-тина гигабайта за самия Windows 7, още 15 гигабайта за Windows XP Mode (XPM) - в крайна сметка около 35GB дисково пространство(а някой пищеше че Vista заемала 8GB?!? o.O )
* Процесор с поддържащ Intel-VT (за Intel системи) или AMD-V (за AMD системи)
* Windows-а който инсталирате трябва да е Windows 7 Professional, Enterprise или Ultimate

Няколко неща които да свършим преди да започнем инсталацията

1) Както при всеки Windows - инсталира се при разкачен от мрежата компютър. Изключвате си мрежата - най-лесно като извадите мрежовият кабел. Ще го вържете обратно след инсталацията на ъпдейти, антивирусна програма, защитна стена и всички други софтуери за сигурност които ползвате. Обеснявал съм надълго и нашироко защо се прави така, ако се наложи ще го направя пак в някоя друга тема.

2) Подчертаваме точка първа. Не акайте на метеното, не си пропилявайте няколко часа от живота за още едно преинсталиране: Не пропускайте да инсталирате антивирусна и защитна стена, преди да се свържете с интернет. Свалете си ги и си ги запишете на диск(или по някой дял на хард диска) още преди да сте започнали да инсталирате - така ще можете да инсталирате тези програми без достъп до интернет.

3) Запишете си Windows-a на диск, а не правете като някои напредничави хора които стартират инсталацията от DAEMON Tools или Alchol. Да, Windows 7 предлага тази възможност, но ако я използвате не можете да осъществите "clean install"(чиста инсталация), поради невъзможността да форматирате системният дял. Така ще си пренесете доста части от старата система(Vista/XP) в новият Windows 7 и съществува макар и минималната вероятност нещо да се обърка.

Инсталирайте от виртуални устройства само когато сте убедени че знаете какво правите или е неизбежно.

4) Да упоменем че ако инсталирате от диск и изберете да форматирате дяла на който слагате Windows 7 ще загубите всичката информация от него. Затова предварително прехвърлете информацията от там на сигурно място(на друг дял, на дискове, на SD/MMC или изобо каквото имате под ръка).

5) Aко имате RAID е добра идея да си изтеглите и запишете драйверите за SATA/SCSI контролера ви от сайта на производителя. Запишете ги на дискетка/диск/флаш памет - нека ви бъде под ръка. А ако пък ако не използвате RAID(много вероятно засега :) ) не се тормозете излишно.

Същинското инсталиране на Windows 7

Ей го на - почва ;) Сложете диска с Windows в DVD-ROM-a си и укажете на системата да зареди от него. Това изобщо налагаше ли се да го пиша? :)

Компютъра би следвало да засече че има диск в DVD устройството и да зареди от него. Ще видите надпис приканващ ви да натиснете някое копче ако наистина искате да зареждането от DVD диска да започне:

Изображение

Ако не успеете да отреагирате и да натиснете копче в следващите няколко секунди, системата ще се откаже да зарежда от DVD диска и ще се опита да зареди от някое друго устройство в зададеният от BIOS списък с устройства за зареждане. В такъв случай е по-добре да рестартирате компютъра и да започнете всичко отначало.

Ако пък успеете да натиснете копче, ще започне зареждането, което изглеждащо по следният начин:

Изображение

Този екран ще премине през вече по-приятният за окото:

Изображение

Веднъж завършило зареждането вече ще се изправите лице в лице със следното:

Изображение

Оттук избирате какъв да бъде езика за самият Windows интерфейс. Тоест, на какъв език ще ви излизат всички системни съобщения, менюта и тем подобни. Това се избира от падащото меню "Language to install". В зависимост от това какъв Windows 7 сте си записали може да имате избор между няколко езика, а може да сте ограничени само до един. Падащото меню "Time and currency format" служи за да изберете регионалните настройки. Ние сме в България, затова прилежно си избиране "Bulgarian (Bulgaria)". А от падащото меню "Keyboard or input method" избирате каква ще е клавиатурната подредба по подразбиране(всеки път когато стартирате компютъра ще се изпозлва тази подредба). В случаят сме избрали "English (United States)" - лесно може да промените това в един по-късен етап след инсталацията на Windows. Препоръчително е и вие да го оставите на English(освен ако не искате да превключвате с Alt+Shift езиците за да пишете по време на инсталация - излишно хабене на двата клавиша :) ). Когато направите избора си, натискате бутона "Next" и пред нас блесва следващият екран:

Изображение

Тук единственото което може да ни привлече вниманието е бутона "Install now"(абстрахираме се от опцията "Repair" - тя е за други случаи). Натискаме го смело и започва едно весело зареждане, след което виждаме:

Изображение

Това са условията за ползване, с които трябва да се съгласите за да можете да осъществите инсталацията. Слагате отметката на "I accept the license terms" и натискате бутона Next. В последствие виждате това:

Изображение

Тук ще си изберем вида на инсталиране който икаме да направим. Имаме избор между Upgrade (инсталиране върху предишна версия на Windows) или Custom. Не ни допада много опцията Upgrade, затова ще изберем Custom. Щракаме смело отгоре и продължаваме нататък:

Изображение

Тук трябва да изберем дялът на който искаме да се инсталира операционната система. Можете да триете и създавате каквито си пожелаете дялове, но ви е необходим един дял от поне 16GB за Win7 в 32bit версията и съответно поне 20GB за 64bit версията. Добре е да оставите повечко - около 50-60GB, за да можете да се разпростирате после на воля инсталирайки каквито програми са ви необходими по системният дял. Аз съм решил да го направя 66, понеже пръста ми неволно е натиснал два път 6-цата, и ме е домързяло да го изтрия.

Ето тук, ако не виждате описани дисковете си имате нужда да заредите SATA/SCSI драйверите си, за да бъдат разпознати те и да можете да работите с тях. Това се случва от менюто "Load Driver".

Добре е да форматирате дяла на който възнамерявате да инсталирате Win7-цата. За целта натискаме бутона "Drive Options, след като сме избрали диска с който искаме да работим, харесваме си дял върху който ще инсталираме и натискаме смело бутона "Next":

Изображение

Тук вече започва същинският процес на инсталацията, в който ние спокойно можем да пием по едно кафе ;-)

Изображение

докато тече инсталацията комютърът ще се рестартира два пъти. Не трябва да натискате копчете от клавиатурата за да зареди системата от DVD диска - това само би апочнало процеса по инсталация наново. Стойте си кротко и чакайте секундите в които ви пита да изтекат. Пийте си кафето. След вторият рестарт ще видите вече как системата зарежда самият Windows 7 за първи път и създава първоначалните настройки за компютърът ви:

Изображение

Следва да създадете потребител и да зададете име за компютъра - всичко което ви хрумне пасва :) Попълвате двете полета:

Изображение

Натискате "Next", след което задавате парола за потребителя(ако искате да има, иначе оставяте празно):

Изображение

Идва заветният момент в който трябва да въведете кода на Windows. Ако нямате код, оставете мястото празно и ще можете да използвате операционната система 30 дни без сериен номер или активиране. След този период обаче трябва да бъде регистрирана.

На лседващият екран избираме настройките на Windows за сигурността. Аз предпочитам да направя това ръчно на по-късен етап, затова винаги избирам "Ask me Later". Ако обаче не възнамерявате да се занимавате с подобни неща, използвайте опцията "Recommended"(препоръчително):

Изображение

Ще видите екран, приканващ ви да настроите датата, часът и часовата зона. Не вярвам да има нужда от пояснения, но дори и да не можете да го настроите - не е болка за умиране. После ще си сверите часовника.

С това инсталацията е завършена от гледна точка на това какво трябваше ние да свършим. Компютърът ще се потормози още малко докато въведе новите си настройки и в крайна сметка ще изплюе Windows 7-кият десктоп :) Може да почнете да си чупите главата с инсталация на драйвери, програми и тем подобни.
Аватар
Sys
Джабероуки
 
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Юли 10, 1986 11:27 pm

Re: Инсталиране на Windows 7

Мнениеот Гост » Чет Яну 19, 2012 2:48 am

Гост написа:hfghfhfhf

На мен не ми дава да го направя. :(
Гост
Нерегистриран
 

Мнениеот Гост » Сря Фев 13, 2013 10:16 am

при мен ми излиза третата картинка само че без полета. само син екран с цветенце и курсора на мишката . не ми позволява и нищо не излиза за да продължа.
всички параметри са ми за да мога да го инсталирам. почвам да мисля че е от дъното то е ASUS M2N-X
Гост
Нерегистриран
 

Re: Инсталиране на Windows 7

Мнениеот AdrenaL1N » Пон Фев 13, 2017 12:38 am

sajelqvam tup si
AdrenaL1N
Нерегистриран
 

Re: Инсталиране на Windows 7

Мнениеот kakasmall » Пон Юни 12, 2017 5:48 pm

Изключителна публикация благодаря за публикуването и споделянето на информацията ви с нас.
GCLUB Casino
goldenslot
Gclub
GClub casino
kakasmall
Горд Потребител
 
Мнения: 9
Регистриран на: Пон Юни 12, 2017 5:44 pm


Re: Инсталиране на Windows 7and he's already given up a run

Мнениеот Гост » Чет Сеп 27, 2018 2:08 pm

and he's Ryan Clady jersey already given up a runTime magazine (which like most wholesale baseball jerseys from China magazines is now more like a pamphlet) annually names a Person of the Year. A football player who has played no football at all this year is one of the finalists. He graced the cover of the pamphletzine a year ago, after his decision not to cheap nhl jersey stand for the national anthem prior to NFL games became a major national story..Kelly signed Tebow as the NFL was weighing changes in the point after touchdown rules. The new rule moves the PAT kick back to the 15 yard line, while two point conversion attempts remain at the 2 yard line. The rule could lead teams to try two point conversions more https://www.33jerseys.com often, which could create a role for Tebow..

or,-- ball wanted cuomo

http://www.minicable.ca/2014/09/14/1430/

Dating Rivalry Coexisting With Football Enemy

to the forwards, and especially wingers, the Lightning are all-in on speed and

Top Ten Mlb Gifts Baseball Fans Buffalo Cheap Nfl Jersey Stores Would Love
Гост
Нерегистриран
 Назад към ПреинсталацияКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта