Оптимизация на µTorrent

Малко настройки - няма да боли, обещавам...

Оптимизация на µTorrent

Мнениеот Sys » Пон Апр 13, 2009 2:39 pm

Като цяло µTorrent рядко би имал нужда от оптимизиране, но и такова нещо се случва.

1) Ако сте абонат на БТК(тоест, използвате ADSL):

µTorrent има опция за ограничаване на скороста както за download така и за upload. При максимален ъплоуд от 64 kB/s ще ви посъветвам да ограничите ъплоуд скороста да е по-ниска от тази която ви дава като максимум БТК. Например ако максимума е 64 кB/s вие и задайте в клиента да е 55 или 60 кB/s. По този начин ще избегнете момента с претоварването на ъплоуд канала и забиването на модема, както и значителното забавяне в интернет сърфирането.

2) Оптимизация на кеша(препоръчително за всички)

µTorrent кешира файловете преди да ги запише - тоест докато се свалят отделни фрагменти от торента, те се държат във RAM на компютърът ви докато не се завършат и се появи физическата възможност да бъдат записани.

Принципно, при големи скорости(при мен се получава при скорост от порядъка на 200-250mbps), ставаме свидетели на "забозяване". Защо? Защото кешът на µTorrent(онази част от RAM заделена за него) е със строго ограничен размер, по подразбиране 32MB. µTorrent никога няма да използва повече, освен ако не му окажете да направи това. При сваляне с голяма скорост този кеш се пълни за секунди, след което µTorrent спира да тегли, докато компютърът не благоволи да го допусне да запише данните от кешът върху диска. Получава се т.нар. ситуация "trashing chache".

За щастие можете лесно да настроите µTorrent да ползва колкото е необходимо от паметта за кеш и да избегнете подобни забавяния и забозвания(най-често предизвикани от недоверчив антивирусен софтуер искащ да провери какво точно сваляте или от цялостно натоварване на системата от други процеси).

За да насторите кеша, изберете от менютата Options -> Preferences(или натиснете Ctrl+P), намерете по дървовидната структура Advanced -> Disk Chache:

Изображение

Настройте както следва:

Override automatic chache size and specify the size manually(MB) - При мен е изключено. Ползва се при положение че искате да фиксирате точно определена големина на кеша, по ваш избор. Ако не използвате тази опция внимателно по-скоро ще влошите кеширането и самата работа на µTorrent, отколкото да я подобрите.

Reduce memory usage when the chache is not needed - При мен е включено. Автоматично намалява размера на кеша когато няма нужда от него(не се ползва).

Enable chaching of disk writes - По принцип е включено. Оттук можете да забраните кеширането за писане, но не ви препоръчвам да пробвате. :)

Write out untouched blocks every 2 minutes - При мен е включено, но може да се мине и без него. Целта му е да не се застояват в кеша парчета от торента които се теглят бавно, а да се освободи място за онези които наистина имат нужда да се кешират.

Write out finished pieces immediately - При мен е включено, добре е и при вас да е включено. Когато парче от торента бъде изтеглено напълно, то повече няма място в кеша и следва да бъде записано колкото се може по-бързо на компютърът ви.

Enable chaching of disk reads - По принцип трябва да е включено, освен ако сте си наумили никога да не сийдвате. Ако го изключите ще забраните кеширането на файловете за upload.

Turn off read chaching if the upload speed is slow
- При мен е включено, макар и реално никога да не се стога до него. Тази функция е по-скоро полезна за ADSL абонати с ниски скорости на upload - изключва кеширането при ниски скорости на качване, като по този начин освобождава RAM за компютърът ви.

Remove old blocks form chache - При мен е включено. Премахва "стари" части на кеша.

Increase automatic chache size when chache is trashing - При мен е включено. Това оказва на µTorrent автоматично да увеличава размерът на кеша колкото му е необходимо, ако случайно кешът му се препълни.

Другите две опции за кеширането са строго индивидуални, и зависят както от операционната ви система, така и от доста други настройки. Затова ги оставете както са си били.

3) Оптимизация за сийд(непрепоръчителна за нормални потребители и за ADSL потребители)

Ако желаете да увеличите ъплоуд трафика си(с каквото и да е цел) и да позволите на µTorrent да качва колкото се може повече, ето как да го направите: отворете µTorrent, от менютата изберете Options-> Preferences(или натиснете Ctrl+P). Ще видите следният прозорец:

Изображение

След като изберете от дървовдината структура вляво "Badnwidth", както се сещате ще можете да настройвате как да се държи µTorrent. В случеят аз не съм сложил лимит на upload скоростта си(не съм ADSL абонат, иначе бих сложил) и съм настроил µTorrent да иам малко повече свобода при upload, променени са именно:

Global maximum number of connections на 100
Maximum number of connected peers per torrent на 50
Number of upload slots per torrent на 16

Тези насторойки ще позволят на µTorrent да споделя много повече информация наведнъж, но също така това ще доведе до натоварване на компютърът ви. В моят случай почти постоянен upload с 1мб/с(8mbps) не ми пречи, нито постоянното кеширане на данните от дисковете ми. Ако ми се наложи да използвм максимума от връзката си, то просто изключвам µTorrent.
Аватар
Sys
Джабероуки
 
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Юли 10, 1986 11:27 pm

Re: Оптимизация на µTorrent

Мнениеот Гост » Вто Апр 10, 2018 7:27 pmПоследно избутване Anonymous от Вто Апр 10, 2018 7:27 pm
Гост
Нерегистриран
 


Назад към Софтуерно оптимизиранеКой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron