Пазаруване на части

Разберете какво точно означават всичките ония буквички и цифрички които ви казаха за компютрите ви преди да ви ги продадат... =)

Пазаруване на части

Мнениеот Sys » Съб Апр 03, 2010 6:58 pm

Чували сте, че не е хубаво да си купувате компютър от място на което се продават прахосмукачки и перални? Истина е. Всъщност, покупката на един компютър днес си е цяло приключение. Изведнъж се сблъсквате с невероятно много непознати термини, които отначало вероятно схващате, после не чак толкова, докато накрая съвсем се объркате. Накрая не сте много сигурни какво сте купили и дали не сте се прецакали по някой параграф. Затова тук ще напиша някои общовалидни неща при покупката на компютър на части.

Преди да сте започнали да планирате каквото и да е, трябва да си отговорите на простичкият въпрос: "За какво ще се ползва компютърът?". Не може за всичко. Теоретично, всеки компютър може да се ползва "за всичко", но няма да се справя толкова добре, колкото компютър сглобяван с главна цел да се справи със съответният тип работа. За да установите за какво ви трябва компютъра, се замислете какво правите най-често и най-продължително на него. Най-често срещаните варианти са следните:


Кутия на компютъра(Case)

Въпреки че изборът на компютърна кутия има най-вече естетически характер, трябва да се обърне внимание на някои досадни подробности. Като начало, отхвърлете рутинната проверка дали вашата дънна платка и захранване стават за модела кутия, който искате. Почти сигурно е, че ще си купите ATX захранване и ATX дънна платка, затова ще ви е необходима и ATX form factor кутия.

Съществуват няколко вида кутии за компютри, като най-разпространените са Desktop(легналите кутии), Mini Tower, Middle Tower(най-разпространените в момента) и Big Tower. Последните три се различават главно по размерите си, което води до опреелени преимущества и слабости.

Както се досещате, Desktop кутиите не са много разпространени у нас, понеже сме идиоти. Аз включително. Тези кутии са предназначени да пестят място. Пестят ужасно много място. И то не като се сложи монитор отгоре. За какво става въпрос ли? Когато имате два компютъра с Middle Tower, един до друг(те са изправеният еквивалент на Desktop-a), те заемат място горе долу колкото два Desktop-a един върху друг. Но ако имате три? Четири? Шест? Невероятно по-удобно и лесно е да нахвърляте например шест Desktop кутии една върху друга и те ще заемат по-малко място от шест Middle Tower-a. Практиката го е доказала. Но в моемнта не говорим за повече от един компютър, така че няма да изпадаме в подробности.

Mini Tower е удобна кутия и както се досещате е малка. Можете да я заврете почти навсякъде, за да не ви пречи или да не се вижда. Силно редуциран(ще рече "намален") брой на местата за устройства. Не би трябвало да ви притеснява, ако не смятате да използвате повече от един-два хард диска и едно-две оптични устройства. Поради малките си размери, охлаждането на компонентите е по-трудно за осъществяване и да използвате такава кутия, ако възнамерявате да слагате вътре по-коравичък хардуер :)

Middle Tower както казах е най-разпространената в момента. Предлага повече места за устройства и достатъчно място, за да се поберат читави охлаждания на по-мощни компоненти.

Big Tower са по-големи от предните два варианта и предлагат много екстри, повечето от които са абсолютно ненужни за обикновените потребители. Като собственик на две такива, с голямо прискърбие заявявам, че заемат ужасно много място.

Как да разпознаете хубавата кутия от лошата такава?

Хубавата кутия се продава без захранване - това е основно правило. Никой освен вас не знае какъв хардуер бихте сложили в кутията, следователно никой освен вас не знае какво захранване ще ви бъде необходимо. Затова никой производител на качествени кутии няма да си орезили продукта, слагайки му някакво захранване, което после на клиента Х ще му се види слабо, на клиента У ще му се види прекалено силно, а клиента Z няма да хареса марката.

Хубавата кутия е тежка и не се огъва - това е основно правило. Една кутия от калибъра на Middle Tower трябва да тежи поне четири-пет килограма(празна) и да не се огъва като я подложите на натиск. А Big Tower тежат над десет килограма(моите са съответно 12,7кг и 14,1кг - празни) и няма следа от каквото и да е огъване, когато се отпусна с цялата си тежест върху тях(което ще рече около седемдесет килограма).

Хубавата кутия няма пластмасови панти/щракалки някакви - това е основно правило. Отнася се за кутиите, които имат някакъв вид "вратички" по предният си панел. Пластмасовите панти или щракалки се износват бързо и при редовна употреба в рамките на около година се чупят.

Това са горе-долу нещата, на които е хубаво да обърнете внимание при покупката на кутия за вашият компютър.

Захранването на компютъра(PSU - Power Supply Unit)

Както споменах по-горе, хубавата кутия се продава без захранване, което логично води до ситуацията в която трябва да си купите захранване.

За да купите подходящо захранване, се налага да установите какво потребление ще има вашата система. В характеристиката на всички компютърни продукти е описана консумираната от тях мощност, именно с цел да може да се прецени дали този компонент няма да претовари системата, ако бъде закачен на нея. Досещате се, че захранването, което ви е необходимо, трябва да има възможността да захранва повече, отколкото е потреблението ви. Логично цената на едно захранване е пряко обвързана с мощността му, т.е. колкото по-мощно е то, толкова е по-скъпо.

Но преди да се впуснем в подробности, трябва да споменем другите фактори, които определеят цената(и качеството) на едно захранване. Много често подценявани и пренебрегвани са използваните защити в едно захранване. Тяхната роля е да осигуряват коректната работа на захранването. Ако едно захранване не работи коректно и подава грешно напрежение, компонентите които то захранва ще дефектират.

Първите две задължителни защити, присъстващи във всяко захранване днес са OVP(over voltage protection) и OPP(over power protection). Тези две защити осигуряват, че подаването напрежение няма да премине определена опасна граница на волтажа и мощността, което би трябвало да предпази системата от пренапрежения. В повечето ваиранти на качествени захранвания съществуват UVP(under voltage protection) и ULP (under load protection), което са защити срещу подаване на по-ниски напрежения и мощности от нужните. Съществува и ОТP (over temperature protection), което си е пряка защита против прегряване на захранването(независима от другите системи на компютъра). Останалите защити за захранване оскъпяват прекалено много продукта и не виждам смисъл да бъдат споменавани.

Наличието на защити не е гаранция, че няма да възникнат проблеми причинени от захранването. Функционалността на която и да е от тези защити зависи от начина, по който е направена и качеството на използваните за целта компоненти. Тоест, дори да съществуват тези защити в едно захранване, ако са направени по калпав начин или от калпави части, няма никаква гаранция, че ще функционират и ще ви предпазят от възникнали проблеми.

Маркетингов трик с който ще се сблъскате е мощността на захранването. Чисто технически съществуват две понятия - "пикова мощност" и "постоянна(номинална) мощност". Пиковата мощност е максималната мощност, която може да подаде едно захранване за къс период от време, работещо в режим на претоварване(някои колеги обичат да казват "в режим на предсмъртно късо съединение" :goatee: ). Постоянната мощност е максималната мощност, която захранването може да подава постоянно, без да има абсолютно никакви проблеми в неговата работа. Тази мощност най-често е 0.7х(пикова мощност), или с други думи, едно захранване с пикова мощност от 350W, може да подава 245W без да възникват проблеми. Ако желаете да се презастраховате срещу грешки или нестабилна електрическа мрежа, както правят някои колеги, използвайте 0.6 при изчисленията.

Как да разпознаете хубавото захранване от лошото такова?

Хубавото захранване е тежко - това е основно правило. Ако едно захранване е леко, това е причинено от липсата на компоненти вътре в него или слагането на некачествени такива. Няма изключения. При леките захранвания почти задължително липсват поне половината от защитите, нямат достатъчно големи радиатори за охлаждане, понеже нямат и нужда от тях.

Сега ще сметнем каква мощност би изисквала една система по компоненти. За улеснение ще приемем, че искате да сметнете какво захранване ще ви е необходимо за компютър с компоненти приблизително като този, който използвам в момента:

Процесора е една от най-енергоемките части. В нашият случай става дума за Core i7(930). Според Интел процесора консумира 124W докато не е натоварен(idle режим) и 216W при пълно натоварване. За нашите изчисления имаме нужда от втората стойност. Следващият натоварващ компонент е видео картата - използвам нисък клас видеокарта: GT220 според nVidia консумира 149W докато не е натоварена и 197W при пълно натоварване. На системата имаме закачени два твърди диска WD RE3Abyss, чиято консумация според Western Digital e масимално 8.4W, което прави общо 16.8W за двата. Три стика памет DDR3 с консумация от 1,9W на бройка добавя още 5,7W натоварване. Оптичното усторойство се нуждае от 15W в активно състояние, а дънната платка P6T v2 според Asus има нужда от поне 37W. В крайна сметка получаваме, че ще имаме натоварване 487.5W когато всичко работи на пълна пара. Логично избора ни трябва да падне на захранване от поне 500W, а за да сте спокойни трябва да използвате поне 550-600W захранване за подобна система.

(to be continued...)
Аватар
Sys
Джабероуки
 
Мнения: 45
Регистриран на: Чет Юли 10, 1986 11:27 pm


Re: Пазаруване на частиand henry is no different

Мнениеот Гост » Чет Сеп 27, 2018 12:10 pm

and henry is no differentLeaves too many yards out on the field due to lack of vision. Too quick to give in and end the run. Suffered through a hip injury in 2015 that robbed him of effectiveness and confidence. For that reason, he may be a better play on FanDuel, where with only half point PPR scoring, you should be targeting cheap touchdowns. Regardless, Wholesale Jim Kelly Jersey Alshon is cheap enough on both sites, and he has one of the top matchups on the board, so there's a higher likelihood he returns value here than not. The wholesale nfl jerseys Bucs rank worst in the NFL in pass DVOA, so if the wholesale authentic jerseys Panthers can't get on track here, we may have to reconsider ever rostering players from this offense! Although he can be inconsistent at times, Funchess is still seeing great target numbers discount jerseys since Greg Olsen went out, averaging nearly ninetarget per game in that time span.

Why Should Really Collect Hockey Jerseys

An ancient Husker QB Martinez visits software in potential

Wearing Nfl Jerseys Associated With A Family Together To Watch The Game

The Launch Nfl Super Bowl

Atlanta Falcons Wholesale Allen Jersey Black Nike Youth Authentic Jerseys Thats


Последно избутване Anonymous от Чет Сеп 27, 2018 12:10 pm
Гост
Нерегистриран
 


Назад към Какво точно са ни продали?Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron